La Befana

di Lucia Rota
16 visite

Navnet Befana har hedenske rødder i den græske verden. Nu er det forbundet med julefesten i hele Italien. Ifølge traditionen er La Befana en meget gammel kone, som rider på et kosteskaft, og som natten mellem den 5. og 6. januar besøger børn og fylder gaver i deres strømper, som skal være hængt i nærheden af vinduet eller skorstenen. De børn, som har opført sig godt i det forgangne år, får slik, tørret frugt og legetøj i strømpen. De børn, der har været uartige, får derimod kul eller hvidløg i strømpen.  
En kristen legende fortæller, at De hellige Tre Konger undervejs til Betlehem med gaver til Jesusbarnet, spurgte en gammel kone om vej. Hun forklarede dem vejen, men fulgte ikke efter dem hen til krybben. Det fortrød hun, hvorefter hun forberedte æsker med kager og begav sig på vej for at finde de tre konger. Det lykkedes ikke, og så standsede hun og afleverede gaver til børn i hvert eneste hus, som hun kom forbi. Hun håbede, at ét af disse ville vise sig at være Jesusbarnet.
La Befana fejres med talrige arrangementer i hele Italien. I byen Urbania i regionen Le Marche, fejres den nationale fest for La Befana, idet hendes hus befinder sig dér. I Pistoia kommer La Befana ned gennem domkirkens tårn, og i Savona kommer hun ind fra Havet.  
La Befana kommer om natten med skoene helt itu,
Med strømpen om halsen, sne, frost og storm,
Leve, leve La Befana.
.
 

You may also like

Lascia un Commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Questo sito web utilizza i cookie per migliorare la tua esperienza. Daremo per scontato che tu sia d'accordo, ma puoi annullare l'iscrizione se lo desideri. Accetta Leggi di più

Privacy & Cookies Policy