di admin

En rejse gennem en lang række vidt forskellige spektakulære film locations


Giuliana Holm er fra Padova og Cand. Mag. i film- og medievidenskab med sidefag i italiensk. Hun underviser italiensk og holder foredrag om italiensk filmturismen, som består af udvalgte emner, film og filmlocations.


Location betyder ’sted’. En film location er det sted, hvor en scene optages, når det ikke er i et studie. En location er med til at skabe stemning og kan have symbolsk betydning.

I Italien er ”cineturismo” en veletableret form for turisme og der findes mange turistbureau specialiseret i at tilbyde guidede ture til de destinationer, hvor de berømte filmscener er blevet filmet. Mange turister fra hele verden står i kø for at besøge og opleve de berømte film locations, både fra Hollywood-film, som blev optaget i Italien, men også Italienske film. 

Giuliana knytter de italienske seværdigheder til italienske film. I foredraget er hendes fokus på et bestemt filmrelateret emne, samt baggrunden af udvalgte film og de locations der blev optaget i filmen. Hun vil nævne udvalgte filmkulisser og dens slotte og herregårde, bygninger, gader, byer osv. Udover det inddrager hun den litteratur eller romaner filmen er baseret på, som filmene ofte gør. Dermed inkluderes det kulturelle aspekt vedrørende film og locations oplægget. Således at Giulianas filmturisme foredrag går ind i feltet “film & kultur” og indbefatter filmgenre, italienske filminstruktører, italiensk litteratur, italienske romaner og forfattere, men også de geografiske områder og deres begrundelse for at blive optaget i filmen, samt lidt historie om seværdighederne og deres kontekst med filmen.

Foredraget foregår på dansk, men det italienske sprog benyttes. Forudsætninger på basisniveau i italiensk er en fordel, når filmen gennemgåes, men det er ikke et krav.

Da jeg talte med Giuliana for første gang, ville jeg aldrig have forestillet mig, at hendes sympati og hendes fantastiske smil havde så meget at fortælle. Det var rart at chatte med hende, men jeg vidste, at der var noget mere. Da vi begyndte at tale om biograf- og filmturisme, så jeg hans øjne lyse op. Hans sympati var blevet til noget langt mere spændende. Hendes passion for biograf var “håndgribelig”, og jeg blev aldrig træt af at lytte til de historier, hun fortalte mig … Desværre måtte frokosten slutte. Men hun lovede at vise os alle sin smukke verden og dele den med jer alle. Derfor har vi denne kolonne, som jeg er sikker på, at du vil kunne lide!

 – Maria D´Andrea

Coordinator

Dante Alighieri København

Her er tre eksempler på konferencer om italiensk filmturisme opdelt efter tema, film og region::

Konference om italiensk filmturisme

– En rejse gennem de spektakulære filmsæt

  1. Fantastiske fortællingers filmkulisser

Tema: Eventyrfilm

Italiensk baroklitteratur – Giambattista Basile 1575-1632, italiensk forfatter fra Napoli. Hans mesterværk Il Pentamerone, med undertitlen Lo cunto de li cunti (Eventyret om eventyrene), hvor han indsamlede og redigerede eventyrene skrevet på napolitansk dialekt og trykt efter hans død 1634-36. De er berømt i folkloristikken som den tidligste nedskrivning af folkeeventyrmotiver og fortælleformler. Brødrene Grimm gjorde omfattende brug af Basiles samling. Eksempler på dette er versioner af Askepot, Rapunzel, Den Bestøvlede Kat, Tornerose og Hans og Grete.

Film: Il racconto dei racconti / Tale of Tales (2015) af Matteo Garrone (baseret på fortællingerne af Giambattista Basile)

Område: Puglia, Toscana, Sicilia e Lazio

– En rejse gennem Italiens smukke eventyrlige film locations. Vi ser på de fortryllende slotte, mystiske skove, maleriske kyster, bjerge og dybe kløfter, som Garrone har udvalgt til filmoptagelser. 

  1. Middelalderlandsby filmkulisser

Tema: Film om Italiens smukke middelalderlige landsbyer Film: Un paese quasi perfetto / An (almost) Perfect Town (2016) af Massimo Gaudioso Område: Basilicata, Campania – En rejse gennem den fiktive middelalderlandsby “Pietramezzana” i Basilicata. Filmens omgivelser er i virkeligheden optaget i de to vidunderlige middelalder bjerglandsbyer Pietrapertosa & Castelmazzano i regionen Basilicata. 
  1. Berømte sicilianske filmkulisser

Tema og område: Berømte film og tv-serier optaget på Sicilien   

Film: Leoparden (1963) af Luchino Visconti (baseret på romanen af Giuseppe Tommasi di Lampedusa)

Film: Mine Aftner i Paradis (1989) Giuseppe Tornatore

Krimiserie tv-serie: Kommissær Montalbano (1999-) af Alberto Sironi (baseret på romanen af Andrea Camilleri)

– En rejse gennem Siciliens berømte film location og bag om filmene. Vi ser på de omgivelser som blev udvalgt til optagelser af filmenes scener og handlinger.

Questo sito web utilizza i cookie per migliorare la tua esperienza. Daremo per scontato che tu sia d'accordo, ma puoi annullare l'iscrizione se lo desideri. Accetta Leggi di più

Privacy & Cookies Policy